Wat is IBI-belasting?
Wie betaalt de onroerendezaakbelasting?
En wanneer wordt de onroerende voorheffing betaald?

SPANJE’S VASTGOEDBELASTING-systeem is gemakkelijk te begrijpen en de geheven kosten zijn waarschijnlijk veel goedkoper dan u thuis gewend bent, maar sommige delen van de Costa Blanca kunnen aanzienlijk duurder zijn om in te wonen dan andere. Dus hoeveel moet u verwachten te betalen, welke locaties bieden de goedkoopste tarieven voor onroerendgoedbelasting en welke gebieden zijn het duurst?

Onroerende voorheffing in Spanje heet “Impuesto sobre Bienes Inmuebles”, of gewoon IBI. IBI is een jaarlijkse gemeentelijke onroerendgoedbelasting die wordt geheven op onroerende en materiële goederen, zoals grond, woningen, garages en commercieel en industrieel onroerend goed. Het is gelijk aan de Duitse “Grundsteuer”, de Franse “Taxe d’habitation” of de “Council Tax” van het Verenigd Koninkrijk

De onroerendgoedbelasting die elk jaar door huiseigenaren wordt betaald, draagt ​​bij aan de levering van lokale diensten en infrastructuur – van straatreiniging en woonverlichting tot openbaar vervoer en nog veel meer.

Net als in veel andere landen hangt het bedrag dat u moet betalen van twee dingen af: de belastbare waarde van uw huis en het belastingtarief dat is aangegeven door uw plaatselijke gemeentehuis.

De belastbare waarde van een onroerend goed in Spanje wordt de “Valor Catastral” genoemd. Deze waarde wordt beoordeeld en geregistreerd bij het Kadaster bij de bouw van een nieuw pand en stijgt jaarlijks in lijn met de inflatie.

De Valor Catastral is meestal aanzienlijk lager dan de werkelijke marktwaarde van een onroerend goed. Als voorbeeld uit de praktijk heeft een vrijstaande villa met 2 slaapkamers van bescheiden omvang in Ciudad Quesada met een geschatte wederverkoopwaarde van € 120.000,00 vandaag, een nominale waarde van slechts €  22.737,66.

Veel aspecten zijn van invloed op de belastbare waarde van een onroerend goed, en het is niet ongebruikelijk dat aangrenzende panden van vergelijkbare grootte en ontwerp verschillende waarden hebben. De werkelijke Valor Catastral voor een woning kan worden gevonden door te verwijzen naar de laatste IBI-factuur.

WAT IS SUMA OF IBI, EN HOE WORDT HET BEREKEND?

De tweede factor die het bedrag van de jaarlijkse onroerende voorheffing bepaalt, is het lokale belastingtarief. Dit belastingtarief, dat bekend staat als de “Tipo Impositivo”, wordt door de gemeente (de gemeenteraad of het stadhuis) vastgesteld als een percentage van de belastbare waarde van elk onroerend goed.

In tegenstelling tot het Britse gemeentelijke belastingstelsel zijn er geen bandbreedtes en het percentage is vast voor alle eigendommen in de gemeente. Gemeenten kunnen een door de rijksoverheid verplicht gesteld percentage tussen een onder- en bovengrens van 0,400% en 1,300% instellen.

Deze verschillende tarieven van de onroerende voorheffing kunnen grote verschillen tussen gemeenten veroorzaken en moeten in aanmerking worden genomen bij de berekening van de vaste kosten op lange termijn van het bezitten van onroerend goed in Spanje.

Het IBI-onroerendgoedbelastingtarief in Torrevieja is bijvoorbeeld het goedkoopste aan de Costa Blanca met slechts 0,400%, maar meer dan het dubbele van dat in het naburige Guardamar del Segura, waar het gemeentehuis een onroerendgoedbelasting van 0,818% heft.

Aan het uiteinde van het belastingspectrum is het gemeentelijk gebied van de noordelijke Costa Blanca van Dénia het duurste in termen van onroerendgoedbelasting met een tarief van 0,95%, en ons thuisgebied Orihuela Costa behoort tot de top derde van duurste plaatsen voor IBI-belasting op 0,695%.

De vrijstaande villa van bescheiden omvang in Ciudad Quesada die in dit voorbeeld wordt gebruikt, valt onder de administratie van Rojales en zou in 2021 € 141,29 per jaar aan onroerendgoedbelasting kosten (met een Valor Catastral van € 21.737,66).

Woningen met een gelijke belastbare waarde in Torrevieja zouden slechts € 86,95 per jaar kosten, in Orihuela Costa zou de onroerendgoedbelasting € 151,07 bedragen en in de duurste gemeente Dénia aan de Costa Blanca Noord zou de jaarlijkse IBI-belasting € 206,50 bedragen.

EIGENDOMSBELASTINGEN OP DE COSTA BLANCA, IBI BELASTINGTARIEF VOOR 2021

Hier is een lijst met de huidige gemeentelijke IBI-onroerendgoedbelastingtarieven voor 2021, gerangschikt van de duurste tot de goedkoopste gebieden. Houd er rekening mee dat er 141 gemeenten zijn in de provincie Alicante, en deze lijst richt zich alleen op die autoriteiten binnen ons verzorgingsgebied.

MUNICIPALITY IBI TAX RATE
Dénia 0.950%
Daya Vieja 0.940%
Elche 0.873%
Calpe 0.867%
San Fulgencio 0.830%
Guardamar del Segura 0.818%
Finestrat 0.810%
Busot 0.700%
Formentera del Segura 0.700%
Orihuela 0.695%
Bigastro 0.693%
Benidorm 0.682%
Polop 0.680%
Santa Pola 0.663%
Villena 0.663%
Daya Nueva 0.660%
Algorfa 0.660%
Catral 0.650%
Rojales 0.650%
Crevillent 0.645%
San Miguel de Salinas 0.620%
Jacarilla 0.610%
Mutxamel 0.600%
Benijófar 0.600%
El Campello 0.530%
Pilar de la Horadada 0.517%
Altea 0.503%
Los Montesinos 0.500%
Almoradi 0.500%
Dolores 0.420%
Torrevieja 0.400%

WANNEER MOETEN IBI- EN SUMA-BELASTINGEN WORDEN BETAALD?
EN HOE KUNNEN ZE WORDEN BETAALD?

De inning van gemeentelijke onroerendgoedbelastingen in de provincie Alicante wordt beheerd door Suma Gestión Tributaria, een openbare, autonome instantie die in 1990 is opgericht om namens de lokale autoriteiten belastinginkomsten te beheren en te innen.

Vaak aangeduid als simpelweg “Suma”, is de provinciale merknaam synoniem geworden met Spaanse onroerendgoedbelasting, maar de organisatie is ook verantwoordelijk voor het innen van de jaarlijkse motorrijtuigenbelasting en het afdwingen van verkeersboetes. Het is niet ongebruikelijk dat lokale huiseigenaren naar hun Spaanse aanslagen voor gemeentelijke belastingen verwijzen als hun Suma-factuur.

IBI is jaarlijks betaalbaar met rekeningen die elk jaar in juli door het Suma-kantoor worden uitgegeven. Voor dit fiscale jaar kunnen betalingen worden gedaan vanaf maandag 2 augustus 2021, maar uiterlijk op vrijdag 5 november 2021. Te late betalingen leiden tot boetes en oplopen van rente.

Eigenaren van onroerend goed kunnen hun jaarlijkse IBI-onroerendgoedbelasting online betalen via het Suma Online Office, telefonisch met een creditcard of bankpas, persoonlijk bij een lokaal Suma-kantoor of bij de meeste Spaanse grote banken, waaronder Sabadell, CaixaBank en Bankia.

Spaanse huiseigenaren kunnen ook een reguliere automatische incasso via Suma instellen om de verschuldigde onroerende voorheffing te betalen, hetzij jaarlijks, hetzij in kleinere periodieke termijnen.