ouderen klagen over leeftijdsdiscriminatie van banken

Na diverse protesten en publieke ontevredenheid bij veel ouderen maar ook vele media-aandacht is het de ouderen gelukt om de aandacht van de Spaanse politici te krijgen waarna de grote Spaanse banken in actie kwamen met maatregelen en beloftes. Nu zijn er door de verenigingen van banken tien maatregelen aangekondigd om de financiële uitsluiting van ouderen bij banken in Spanje te voorkomen.

Recent schreven wij nog over de 78-jarige Carlos uit Valencia die via Change.org meer dan 600.00 handtekeningen wist te verzamelen om deze bij het Ministerie van Economische Zaken in te leveren. Maar er waren in heel Spanje meer protesten waarna de politici aandacht aan het probleem schonken en ook de banken met maatregelen kwamen. Het kan dus als een overwinning gezien worden van de ouderen dat de banken nu maatregelen nemen om het contact met de oudere klanten te verbeteren.

De bankwerkgevers AEB, CECA en UNACC hebben deze week een overeenkomst ondertekend voor een protocol ter bevordering van financiële inclusie, waarin nieuwe maatregelen zijn opgenomen om de aandacht van de sector voor ouderen of personen met een handicap te vergroten. Het onderstaande is door banken aangenomen waarbij de bankfilialen binnen een termijn van zes maanden de maatregelen moeten invoeren:

  1. Verruiming van persoonlijke aandacht/service voor bankzaken aan de loketten van 9 tot 14 uur.
  2. Ouderen krijgen voorrang bij de loketten als er veel klanten aanwezig zijn.
  3. Het bankpersoneel moet getraind worden in hun omgang met ouderen.
  4. Preferentiële telefonische service zonder extra kosten of direct via een persoonlijke bankmedewerker.
  5. Speciale telefonische aandacht voor ouderen van 9 tot 18 uur voor de klanten waar geen kantoor in de buurt is.
  6. Garanderen van aanpasbaarheid, toegankelijkheid en eenvoud van diverse kanalen zoals smartphone apps en websites waardoor verschillende versies met vereenvoudigde taal en weergave beschikbaar zijn voor ouderen.
  7. Reparatie van buiten dienst gestelde geldautomaten om de levering van contant geld binnen maximaal 2 werkdagen te garanderen en het bieden van informatie over de dichtstbijzijnde alternatieve geldautomaat.
  8. Klanten moeten financiële voorlichting en fraudepreventie-acties kunnen krijgen via de daarvoor meest geschikte kanalen zoals apps of websites.
  9. Bankfilialen moeten hun oudere klanten verwittigen van de acties en veranderingen die zij doorvoeren om het contact met de bank makkelijker en toegankelijker te maken.
  10. Er wordt van hogerhand toezicht gehouden op de uitvoering van deze genomen maatregelen voor de financiële inclusie van de ouderen.

Overgenomen van spanjevandaag.com